Aşırı bruksizm dişlerin çatlamasına, kırılmasına ve hatta diş kaybetmesine neden olabilir.
Bruxism’in gündüz veya uyku sırasında dişleri sıkma ve gıcırdatma eylemi olduğunu belirten uzmanlar, bu hareketin diş sağlığı açısından değerli konuları ortaya çıkarabileceği uyarısında bulunuyor. Kadınlarda bruksizmin daha yaygın olduğuna dikkat çeken Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Hacer Fulya Üçem, agresif, rekabetçi veya hiperaktif kişilik tipine sahip kişilerde bruksizm riskinin yüksek olduğunu söylüyor. En kötü durumda bruksizm sonucu dişlerin kaybedilebileceğini vurgulayan Üçem, bruksizm olduğunu düşünenlerin diş hekimine başvurmasını tavsiye ediyor.
Üsküdar Diş Hastanesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Hacer Fulya Üçem, diş kaybına yol açabilen bruksizm sorunu hakkında açıklamalarda bulundu.
Kadınlarda daha yaygın
Dişleri bilinçsizce gıcırdatmaya veya sıkmaya bruksizm denildiğini belirten Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Hacer Fulya Üçem, “Gün içinde dişlerinizi sıkabilir ve gıcırdatabilirsiniz. Ya da gece uyurken sizde olduğunun farkında bile olmayabilirsiniz (uyku bruksizmi). söz konusu.
Uyanık bruksizmin, nüfusun yüzde 20’sinin bildirdiği, ağırlıklı olarak diş sıkma ile karakterize yarı istemli bir hareket olduğunu belirten Üçem, “Kadınlarda daha sık görülür ve yaşla birlikte azalır. Genellikle stresle veya konsantrasyon gerektiren bir görevi yerine getirirken ortaya çıkar.” konuştu
Aşınmış dişler, yüz ve baş ağrısı bruksizm belirtisi olabilir
Uyku bruksizminin uyku ile ilişkili bir hareket bozukluğu olduğuna işaret eden Üçem, “Bu sınıflamadaki diğerleri huzursuz bacak sendromu ve periyodik uzuv hareket bozukluğudur. Uyku literatüründe uyku bruksizmi, hareket bozukluğu veya uyku bozukluğu olmayan sağlıklı bireylerde ritmik (fazik) veya ritmik olmayan (tonik) olarak karakterize edilen uyku sırasındaki çiğneme kas aktivitesi olarak tanımlanmaktadır. açıklama yaptı.
Bruksizm hastalarında görülebilen semptomların farklı olabileceğine işaret eden Üçem, “Aşınmış dişler, yontulmuş veya kırılmış dişler, yüz ağrısı, aşırı hassas dişler, gergin yüz ve çene kasları, baş ağrısı, çene çıkığı, çene kilitlenmesi , diş minesinin erozyonu, temporomandibular eklemde patlama veya temporomandibular eklemde patlama. Tıkırtı, dil girintileri, yanağın iç kısmında tahribat, aşınma yüzeyleri gibi belirtiler ortaya çıkabilir.” dedi.
Agresif, rekabetçi veya hiperaktif bireylerin bruksizm riski daha yüksektir.
Küçük çocuklarda bruksizmin daha sık görüldüğünü belirten Dr. Öğretim Üyesi Hacer Fulya Üçem, “Bu durum genellikle yetişkinlikte ortadan kalkar. Agresif, rekabetçi veya hiperaktif kişilik tipine sahip bireylerde bruksizm riskinin yüksek olduğu gözlemlenmiştir. Bruksizm, sigara içenlerde içmeyenlere göre neredeyse iki kat daha fazla görülüyor.” söz konusu.
Aşırı gerginlik ve diş gıcırdatma için psikolog yardımı alınabilir.
Stres ve diş gıcırdatmanın yan etkilerinden şikayetçi olanların profesyonel yardım alması gerektiğini vurgulayan Üçem, tedavi seçeneklerini şöyle sıraladı:
“Dişlerinizi korumak için diş hekiminiz size geceleri kullanmanız için bir streç film verebilir. Ancak öğütmeyi durdurmuyor, sorunun altında yatan nedenleri ele almanız gerekiyor. Kas gevşeticiler, çeneyi gevşetmeye ve geceleri gıcırdamayı durdurmaya yardımcı olabilir. Çok fazla gerginlik ve diş gıcırdatma yaşayan kişiler bir psikologdan veya başka bir profesyonel danışmandan yardım isteyebilir. Biofeedback de dahil olmak üzere stresle başa çıkma ve rahatlama eğitimi konusunda yardım alabilir. Çene botoksu bruksizmi durdurmaz ancak diş sıkmanın şiddetini azaltabilir ve bazı durumlarda fayda sağlayabilir.
Bruksizm sonucu dişler kaybedilebilir
Bruksizmin tedavi edilmediği takdirde dişlere zarar verebileceğini vurgulayan Üçem, “Dişlerinizde oluşan hasarlar, yüzeysel çatlaklardan diş kırıklarına veya restorasyonlara kadar değişebilir. Bu diş ağrısına neden olabilir. En kötü durumda, bruksizm sonucu dişler kaybedilebilir. Bruksizmden kaynaklanan stres, dişleri destekleyen dokulara da zarar vererek sallanmalarına neden olabilir. uyardı.
Diş hekiminize danışmayı ihmal etmeyin
Çene veya kas ağrılarının genellikle dişleri tekrarlayan sıkma ve gıcırdatma hareketlerinden kaynaklandığını belirten Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Hacer Fulya Üçem, “Bruksizm de özellikle şakaklarda, büyük bir kas olan temporalis’in oturduğu yerde gerginlik ve baş ağrılarına neden olabiliyor. Bruksizm, diş minesini zamanla aşındırarak sıcak veya soğuk yiyecek ve içeceklere karşı artan hassasiyete yol açabilir. Aşırı bruksizm, özellikle önceden hasar görmüş veya zayıf noktaları olan dişlerin çatlamasına veya kırılmasına neden olur. Sonunda dişler aşınarak oklüzal dikey boyut kaybına neden olabilir. söz konusu.
Bruksizmin önlenmesi için alınabilecek önlemlere değinen Üçem, sözlerini şöyle tamamladı:
“Bruksizminiz olduğunu düşünüyorsanız, diş hekiminizle konuşun. Kas gerginliğini azaltmaya yardımcı olabilecek kas gevşeticiler veya enjeksiyonlar gibi ilaçlar önerebilir. Soruna katkıda bulunup bulunmadığını görmek için kullandığınız ilaçlar hakkında doktorunuzla konuşun. Ayrıca, üst veya alt dişlerinizin üzerine oturan özelleştirilmiş bir splint de kullanabilirsiniz, bu da kenetlemeyi veya gıcırdatmayı azaltmaya yardımcı olabilir.”
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı